Helin Matkojen Lina viettää lomansa pinnan alla

Sukellusmatkalla aukeaa täysin uudenlainen maailma!

Onko sukellusmatka sinun bucket- listallasi? Sukellus on loistava tapa lisätä moniulotteista sisältöä rantalomiin. Pinnan alle laskeutuessa pääset tutustumaan aivan omanlaiseen maailmaansa ja sen moninaisiin asukkaisiin. Sukellus on mielenkiintoinen, jännittävä ja opettavainen harrastus – kokeneen oppaan johdolla opit jännittäviä seikkoja meren eläimistä ja niiden suojelusta.

Aloitin oman taipaleeni laitesukeltajana Jyväskylän Sukelluskeskuksessa (nykyinen DiveTime), AaltoAlvari- uimahallin neljän metrin altaan laattoja laskien. Kuuden altaassa suoritettavan sukelluksen lisäksi SSI: n Open water diver- kurssiin kuuluu neljä avovesisukellusta. Maailmanlaajuisia sukellusorganisaatioita on kaksi, PADI ja SSI.

Minun oli määrä suorittaa avovesisukellukseni Keski-Suomessa, Laukaassa sijaitsevassa pienessä lammessa.

Vietettyäni noin viisi minuuttia 14- asteisessa vedessä, jossa näkyvyys oli metrin luokkaa, vannoin että en sukella enää koskaan. Onneksi muutin mieleni – matkustaessani elämäni ensimmäistä kertaa Malediiveille, marssin oikopäätä hyvät arvostelut omaavaan sukelluskeskukseen.

Jännitys oli huipussaan ennen ensimmäistä sukellusta Malediiveilla, olisiko kokemus yhtä ikävä kuin viimeksi? Huoli osoittautui täysin turhaksi – laittaessani pään veden alle, olimme saman tien värikkäiden kalojen parven ympäröimiä ja ohitse liiteli kotkarauskupariskunta. Ja mikä parasta, näkyvyys oli 20 metrin luokkaa! Olin välittömästi koukussa.

Kyseisestä matkasta lähtien olen valinnut rantalomakohteeni hyvin pitkälti niiden sukelluspuitteiden perusteella. Olen tähän mennessä sukeltanut Malediiveilla, Australiassa, Filippiineillä, Indonesiassa, Meksikossa, Belizessä, Curacaolla ja Bonairella – sukelluksia on takana 80 kappaletta.

Taitoja on tullut kartutettua Advanced open water diver- kurssin verran, joka avaa ovia moniin mielenkiintoisiin sukelluskohteisiin. Kurssin myötä sukellusten sallittu syvyys ei enää rajoitu Open water diver- kortin sallimaan 18 metriin, vaan myös 20-40 metrin syvyydessä sijaitsevat kohteet ovat avoimia tutustumiselle.

Omat suosikkisukelluskohteeni:

Malediivit

80 sukelluksestani noin puolet on suoritettu Malediiveilla. Malediivien 26 atollia tarjoavat loputtomasti nähtävää ja koettavaa pinnan alla, niin aloittelijoille kuin kokeneillekin konkareille. Harmaariuttahait, valkopilkkahait, merikilpikonnat ja keihäs- sekä kotkarauskut ovat yleisiä tuttavuuksia Malediivien riutoilla ja kanavissa.

Ajankohdasta ja sijainnista riippuen myös merten lempeät jättiläiset, valashait ja paholaisrauskut ovat yleisiä nähtävyyksiä. Loistava kohde valashaiden bongailulle on South Ari Atoll, paholaisrauskuistaan tunnettu atolli on Baa Atoll. Haifania suosittelen suuntaamaan eteläisille atolleille.

Komodon kansallispuisto, Indonesia

Komodolla olen kokenut elämäni haastavimmat sukellukset hurjien virtausten merkeissä. ”Indo washing machine”- lisänimellä kulkevat virrat opettivat minulle meren todellisen voiman ja samalla luotettavan, sekä ammattitaitoisen ohjaajan merkityksen. Voimakkaatkin virtaukset on mahdollista hallita, kun tietää mitä odottaa ja ohjaajaan ammattitaitoon, sekä omaan osaamiseen voi luottaa.

Virtaukset houkuttelevat monesti paikalle esimerkiksi haita ja rauskuja – näin kävi myös Komodolla. Kohtaamiset suurten merenelävien kanssa kruunasi terveet ja värikkäät koralliriutat.

Bonaire

Se on totta, mikäli niin maan virallisessa rekisterikilvessä – Bonaire on sukeltajan paratiisi. Käytännössä koko saaren länsirannikko on reunustettu upeilla sukelluskohteilla, joista suurin osa on helppoja rantasukelluksia. Bonairella matkatessani vuokrasimme lava-auton ja sukellusvarusteet ja kiertelimme länsirannikon sukelluskohteita omin päin. Suosittelen tätä kaikille, keiden kokemus riittää itsenäiseen sukeltamiseen!

Saaren itäpuoli tarjoaa elämyksiä seikkailunhaluisille sukeltajille – tuulisemmalla itäpuolella sukellukset ovat haastavampia, mutta siellä sinulla on mahdollisuus kohdata monipuolisemmin isompia mereneläviä, kuten haita ja kotkarauskuja!

Erityismaininta kuuluu Balin vieressä sijaitsevalle Nusa Penidan saarelle. Saaren edustalla sijaitseva Manta Point on paholaisrauskuistaan tunnettu sukelluskohde. Täällä kymmenet paholaisrauskut kokoontuvat niin kutsutulle puhdistusasemalle, jossa pienet puhdistajakalat puhdistavat rauskujen kiduksia ja ihoa. Rauskujen kauneushoitolassa kohtaamiset näiden jättiläisten kanssa ovat lähes taattuja!

Seuraava sukellusmatkani tulee olemaan Indonesian koskematon paratiisi, Raja Ampat lokakuussa 2023. Syrjäinen ja vaikeasti tavoitettava Raja Ampat siintää monien vannoutuneiden sukeltajien haaveissa – saaristossa elelee hämmästyttävät 550 eri korallilajia, joka kattaa 75% kaikista maailman korallilajeista.

Sukellusmatkalle Helin Matkojen kanssa? Täytä tarjouspyyntölomake ja valmistaudu häkeltymään vedenalaisesta maailmasta!

/ Lina