Helin Matkojen Marikan matkatarina Sri Lankasta

Sri Lanka – Ayubowan!

Ayubowan on ajaton ja kaunis tapa tervehtiä Sri Lankassa. Se on sinhalin kieltä ja tarkoittaa suunnilleen ”siunatkoon sinua pitkä elämä”.

Sri Lanka, joka tunnettiin aiemmin nimellä Ceylon, on saarivaltio Intian valtamerellä. Pienestä koostaan huolimatta, tämä kaunis maa tarjoaa matkaajille rikkaan historian ja monipuolisen kulttuurin. Sen upeilta rannoiltaan vehreisiin maisemiin, muinaisista raunioista eläviin kaupunkeihin, Sri Lanka tarjoaa jokaiselle jotakin.

Olin haaveillut Sri Lankan kiertomatkasta jo jonkun aikaa, ja vihdoin helmikuussa 2024 tuli oikea aika toteuttaa matka.

Sri Lanka on upea kohde, joka kokea ainakin kerran elämässä. Kävimme kymmenen päivän aikana tutustumassa Kandyyn, Nuwara Eliyaan ja Ellaan, Udawalawen kansallispuistoon sekä Galleen. Kiertomatkan jälkeen nautimme muutaman päivän kauniissa rantamaisemissa auringosta ja uimisesta.

Kohtaamiset paikallisten ihmisten kanssa ja sydämelliset hymyt tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Sri Lankaa on vuosien saatossa koeteltu monin eri tavoin, mutta paikalliset ovat säilyttäneet sammumattoman positiivisuutensa.

Matkamme alkoi Kandysta, joka on erityisen tunnettu Temple of the Tooth -temppelistä, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde ja yksi Sri Lankan tärkeimmistä pyhäkköpaikoista. Kandysta matkasimme junalla Nuwara Eliyaan, joka tarjoaa upeat maisemat ja mahdollisuuden tutustua Sri Lankan teeviljelmiin. Ella puolestaan on tunnettu upeista vuoristomaisemistaan ja retkeilymahdollisuuksistaan. Tänne haluan ehdottomasti palata, sillä tällä kertaa ennätimme vain piipahtaa näissä upeissa maisemissa.

Udawalawe on Sri Lankan eteläosassa sijaitseva kansallispuisto, joka on tunnettu rikkaasta eläimistöstään ja upeista maisemistaan. Saimme nähdä norsuja, krokotiileja ja useita lintulajeja.

Udawalawessa sijaitsee myös Elephant Transit Home, joka oli Kandyn kaupungin ja valokuvauksellinen junamatkan lisäksi yksi matkan kohokohdista. Täällä orvoksi jääneet ja haavoittuneet norsut hoivataan kuntoon ennen kuin ne vapautetaan takaisin luontoon.

Ennen kuin suuntasimme Balapitiyan ja Bentotan kauniille rannoille, kävimme tutustumassa Gallen linnoitukseen, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Sri Lankan ruoka on tunnettu mausteisista ja herkullisista mauistaan, jotka tarjoavat kokemuksen, joka hurmaa aistit. Tyypillisiä ainesosia ovat tuoreet yrtit ja mausteet, kuten curry, chili, kaneli, inkivääri ja kookosmaito. Pääruokalajeja ovat usein riisi ja curry, joita tarjoillaan yleensä yhdessä ja joita voi valita monista eri vaihtoehdoista, kuten kana, lammas, naudanliha tai merenelävät.

Kun tähän lisätään kaikki ihanat tuoreet hedelmät ja jälkiruoat voi helposti todeta, että Sri Lankan keittiö on yksi maailman herkullisimmista ja monipuolisimmista, ja se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

Sri Lankan matkallasi voit valita toinen toistaan hurmaavampia pieniä, persoonallisia hotelleja. Itse rakastan kauniita putiikkihotelleja, ja niitä löytyy Sri Lankasta runsaasti. Saimme yöpyä neljässä aistikkaassa hotellissa matkamme aikana. Käy kurkkaamassa näitä helmiä: Wallawwa, Jetwing Kandy Gallery, Kumu Beach ja Jetwing Saman Villas.

Vietimme aivan ihanat 10 yötä tässä Intian Valtameren helmeksikin kutsutussa maassa ja matka täytti kaikki odotukset.

Tervetuloa Sri Lankaan – Ayubowan!