Nihi Sumba: paratiisi maan päällä
Muutama vuosi sitten törmäsin Instagramia selatessani videoon, jossa lauma hevosia laukkaa turkoosin meren kehystämällä, valkealla hiekkarannalla. Video oli peräisin Indonesian Sumban saarelta, Nihi Sumba- resortista. Vanhana hevostyttönä tein itselleni lupauksen – tuonne on päästävä.
Indonesia on ehdoton suosikkimaani. Vetovoimaa on vaikea selittää järjellä – Indonesiassa koen olevani kotona. Yli 18 000 saaresta koostuva maa on runsaudensarvi kaikenlaisille matkailijoille; kauniita hiekkarantoja, lämminhenkisiä ihmisiä, vehreitä riisipeltomaisemia, valloittavan hyvää ruokaa, mielenkiintoisia kulttuurinähtävyyksiä ja koskemattomia koralliriuttoja värikkäine kaloineen. Tätä kaikkea ja niin paljon muuta on Indonesia.
Lokakuussa 2023 otin jälleen suunnakseni Indonesian. Matkan ensimmäinen osio kului Raja Ampatin maailmankuuluissa vesissä sukeltaen. Seuraava kohteena toimi Jumalten saarena tunnettu Bali, joka on kiistatta koko maan suosituin kohde. Balilta matka jatkui noin tunnin lentomatkan päässä sijaitsevalle Sumban saarelle. Lentomatkalla kutkutus oli käsinkosketeltava; Nihi Sumba ja rannalla laukkaavat hevoset ovat jo ihan lähellä!
Jo muutamaan otteeseen maailman parhaiden hotellien joukkoon äänestetty* Nihi Sumba tarjoaa vierailleen huikean yhdistelmän maailmanluokan palvelua ja elämyksiä villissä luonnossa. Pitkä hiekkaranta tarjoaa loistavat mahdollisuudet erilaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten surfaamiseen, snorklaamiseen ja rannalla ratsastamiseen. Resortin 27 uniikkia, omalla uima-altaalla varustettua huvilaa sijaitsevat vehreän luonnon siimeksessä, merimaisemien äärellä.
Minä ja matkakumppanini saimme maistiaisen Nihi Sumban maailmanluokan asiakaspalvelusta jo Balin Denpasarin lentokentällä. Meidät otettiin hymyillen vastaan ja ohjattiin suoraan turvatarkastukseen. Laukkuja emme missään nimessä saaneet kantaa itse ja lentoliputkin oli jo noudettu lähtöselvitystiskiltä puolestamme. Entistä reppureissaajaa tällainen hemmottelu hämmensi, mutta en missään nimessä vastaankaan laittanut.
Sumban saaren Tambolakan lentokentälle saavuttaessa pääsimme odottelemaan kuljettajaamme ilmastoituun loungeen, jossa oli tarjolla kylmiä virvokkeita, sekä pientä naposteltavaa. Jo matkan ensimetreistä lähtien oli ilmiselvää, että tämän hotellin väki huolehtii jokaisen yksityiskohdan sujuvan moitteettomasti. Pienen tovin odottelun jälkeen oli aika hypätä ilmastoidun auton kyytiin, jossa odotti vastaleivottua banaanileipää, sekä kylmä kookospähkinä. Nam!
Matka Tambolakan lentokentältä Nihi Sumballe kestää 1,5 tuntia ja matkan aikana kävi selväksi Sumban olevan yllättävän suuri saari ja myös todella kehittymätön. Esimerkiksi Baliin verrattuna sumbalaiset elelevät äärimmäisen vaatimattomasti. Paikalliset asumukset koostuvat kolmesta tasosta – alimmalla tasolla elelevät siat ja vuohet, toisella tasolla ihmiset. Kolmannella tasolla, takan alapuolella säilötään ruoka. Seiniä ei ole ja katot ovat valmistettu yleisimmin oljesta.
Vaatimattomista oloista huolimatta saimme vastaantulevilta paikallisilta osaksemme lukemattomia vilkutuksia ja hymyjä. Nihi Sumba on vahvasti mukana Sumban saaren asukkaiden humanitaarisessa avussa – Nihi Sumban perustama Sumba Foundation pyrkii tarjoamaan paikalliselle väestölle puhdasta juomavettä, sekä mahdollisuuden hyvään koulutukseen. Liikuttavan lämpimästä vastaanotosta päätellen tämä on sumbalaisilla varsin hyvin tiedossa.
Pitkän ajomatkan päätteeksi ohitimme resortin kyltin ja samassa auton ikkunasta aukesi käsittämättömän upea rantamaisema. Kauniit maisemat sen kun jatkuivat resortin tiluksille saavuttaessa – 567 hehtaarin kokoinen alue on täynnä kauniita puutarhoja värikkäine kukkineen. Koko komeuden kruunaa taustalla pauhaava meri, jonka aalloilla surffaajat tasapainoilevat.
Ihastuksen huokaukset jatkuivat huvilan ovesta astuttuamme – tilavan Lantoro– huvilan sisustus oli silmiä hivelevän kaunis lukuisine yksityiskohtineen. Rakastan ulkosuihkuja ja ilokseni huvilastamme löytyi sellainen, samoin kuin ikioma uima-allas. Paikallisuus näkyy kaikkialla; huviloiden huonekalut ja sisustusesineet ovat paikallisten käsityöläisten loihtimia. Huvilan kauneutta oli vaikea käsittää – ehdottomasti upein hotellihuone jossa olen koskaan saanut majoittua.
Nihi Sumballa majoituksen hintaan kuuluu aina täysihoito. Aamiainen ja illallinen nautitaan Ombak– ulkoilmaravintolassa, josta avautuu epäilemättä saaren upein merimaisema. Lounas tarjoillaan Nio Beach Club– ravintolassa, niin ikään meren äärellä. Sekä aamiainen, lounas, että illallinen nautitaan a’ la carte- tyyliin ja listalta löytyy monipuolisesti niin aasialaisia, kuin länsimaisiakin annoksia. Etenkin tuoreet merenelävät, kuten tonnikala hiveli makuhermoja. Indonesialaisista herkuista puhumattakaan – Nasi Gorengia ei kannata ohittaa!
Upeista puitteista ja herkullisesta ruoasta huolimatta päällimmäisenä Nihi Sumbasta jäi mieleen aktiviteetit ja elämykset. Resortin ylpeys on sen palkintoja niittänyt Spa Safari™, jota mekin saimme kunnian testata. Spa Safarille voi lähteä valintansa mukaan patikoiden, ratsastaen tai safariautolla. Me otimme Nihiokan laakson suunnaksemme jalkapelillä. Kävellen matka halki paikallisten kylien, riisipeltojen ja metsien kestää noin 1,5 tuntia.
Reitti oli helppokulkuinen, mutta lokakuisen auringon alla hiki virtasi ja kuiva maa rutisi kenkien alla. Lokakuu on Sumban kuivan kauden viimeinen kuukausi ja oli ilmiselvää, että luonto kaipasi isoa kulausta vettä. Reitin varrella odottamani vehreät riisiviljelmät olivatkin maisemiltaan kuin kuun pinnalta; harmaita ja kuivia. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että kuivalla kaudella matkustamisessa on varjopuolensa – luonto kaipaa sadetta ollakseen vehreä. Nipi Liman näköalapaikalta aukesi kuivuudesta huolimatta upea näköala merelle ja Nihiokan laaksoon.
Matkalla teimme visiitin paikallisessa kylässä, jossa opimme paljon sumbalaisesta elämänmenosta. Sumbalainen kulttuuri pitää sisällään lukuisia kiehtovia perinteitä, joista olen lukenut paljon lisää matkalta palattuani. Sumban asukkaiden elämä on kuin aikakonematka vuosikymmenien taakse – vaatimattomista olosuhteista huolimatta väki kulki hymyssä suin. Kolme nauravaa poikaa juoksi meitä vastaan ja heittivät hymy huulessa high fivet. Visiitti kylässä oli todella vaikuttava kokemus, joka jätti mietteliääksi pitkäksi aikaa.
Hikisen patikan päätteeksi olimme perillä Nihiokan laaksossa. Perillä meitä odotti jälleen kylmät kookospähkinät, sekä kinkkinen valinta; mitä hoitoja valitsisimme Spa Safariin? Päädyin valitsemaan virkistävän kylmäkivihieronnan, palaneelle iholle sopivan Sun Kissed Bodywrap- vartalohoidon, Aloe Vera- kasvonaamion, sekä jalkahieronnan. Ennen hoitoja pääsimme kuitenkin pulahtamaan rantakalliolla sijaitsevaan uima-altaaseen ja nauttimaan varta vasten meille katetusta aamupalasta meren äärellä. Tämä se jos mikä on luksusta!
Spa Safarin lisäksi Nihi Sumban ”tavaramerkkiaktiviteetteja” ovat rannalla auringonlaskussa ratsastaminen, sekä hevosten kanssa uiminen. Sandalwood– talleilla asusteleva 16 hevosen lauma pääsee kirmailemaan asukkaiden iloksi vapaasti hiekkarannalla – tässä näyssä oli jotain todella voimakasta, vaikuttavaa ja liikuttavaa. Liikuttavaa oli myös lapsuuden unelman toteuttaminen, kun pääsin laukkaamaan rannalla kohti auringonlaskua. Pisteet tallin väelle siitä, että kokeneelle ratsastajalle annettiin mahdollisuus pistää isompaa vaihdetta silmään!
Vierailu Nihi Sumballa oli kokonaisvaltaisen hieno elämys, jota en tule unohtamaan koskaan. Kirjoitettavaa olisi vielä ainakin romaaninpuolikkaan verran, mutta jospa tässä olisi nyt tältä erää tarpeeksi. Suosittelen Nihi Sumban sisällyttämistä Indonesian matkaan täydestä sydämestäni!
/ Lina
*Conde Nast Traveller, Travel + Leisure