Juhlamatkat Safari- ja luontomatkat Yhdistelmä­matkat

Skotlanti

Saarihyppely

Skotlanti on kohde, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Luontoa rakastava kohtaa maisemia, joita on vaikea pukea sanoiksi – kauniita järviä, vehreitä metsiä, kumpuilevia nummia ja jylhiä vuoria. Tällä matkalla pääset tutustumaan Skotlantiin saarihyppelyn muodossa. Tiedossa on upeita maisemia, historiallisia maamerkkejä, vanhoja linnoja ja Skotlannin nestemäistä kultaa: viskiä.

Arranin saarella koet lumoavan luonnon, erinomaiset kävely- ja pyöräilyreitit, historiallisia linnoja ja maamerkkejä. Sinulla on mahdollisuus myös tutustua saaren erinomaisiin viskitislaamoihin. Islayn saarella pääset osallistumaan kolmen tislaamon kävelylle, joka johdattaa sinut maailmankuulujen Laphraoig, Lagavulin ja Ardbegin viskien maailmaan. Matka jatkuu Juran kautta kohti Skotlannin manteretta, Tarbetin ja Downtown Abbeyn maisemista tunnetun Inverarayn pikkukylän kautta Ballochiin.

Tämä matka vie sinut Skotlannin länsirannikolle ja saarille sekä Trossachsin luonnonpuistoon. Tutustut viskitislaamoihin, kulttuuriin ja Skotlannin uskomattomiin maisemiin.

5 yötä
alk. / henkilö
1 550 €
  • Reittilennot ja lentoverot
  • Matkatavarat: 1 laukku ruumaan & 1 käsimatkatavara
  • Autonvuokraus 6 päivää, keskiluokan auto, 1 kuljettaja, omavastuun poisto
  • Majoitus 5 yötä kahden hengen huoneessa, Bed & Breakfast- tason majoituksissa, sis. aamiainen
  • Lauttamatkat kohteiden välillä

Rakennamme jokaisen matkan juuri sinun toiveidesi mukaan.

Voit valita kohteen, matkan keston, päivämäärät, mieleisesi hotellit ja erilaiset kohteiden yhdistelmät.

Olemme täällä Sinua varten, kysythän lisää.

Voit valita kohteen, matkan keston, päivämäärät, mieleisesi hotellit ja erilaiset kohteiden yhdistelmät.

Olemme täällä Sinua varten, kysythän lisää.

Saavuttuasi Edinburghiin, vuokra-auto on haettavissa heti lentokentältä ja ajomatkaa Ardrossanin satamakaupunkiin on noin 130 km. Lautta vie sinut Arranin saarelle, ’geologien paratiisiin’. Saari jakautuu kahtia ylä- ja alamaihin luoden saaresta koko Skotlannin pienoismallin. 1700-luvun jakobiittikapinan seurauksena alkanut ’ylämaiden puhdistus’ johti saaren asukasluvun huomattavaan laskuun ja kelttiläisen perinteen kuolemaan.

Saaren päätulonlähde on tänä päivänä turismi ja vierailijoita täällä kiehtookin ihanat rannat, lukemattomat kävely- ja pyöräilyreitit, joet, metsät ja kukkulat. Kannattaa aloitaa saaren tutustuminen ajamalla Brodickin lahden pohjoispuolella sijaitsevaan Brodickin barokkilinnaan. Alunperin Hamiltonin herttuan kotilinna, Brodick on nyt museolaitoksen omistuksessa ja nähtävänä on mm. upeita huonekaluja, joista vanhimmat ovat yli 400 vuotta vanhoja. Linnan 1920-luvulla luotu puutarha on Montrosen herttuattaren käsialaa. Ennen majapaikkaasi saapumista pysähdy vielä Arranin viskitislaamossa sekä pienessä perinnemuseossa.

Aloita päiväsi jo hyvissä ajoin, jotta sinulle jää aikaa tutustua saareen kunnolla. Päivän ensimmäinen tislaamovierailu on saaren eteläkärjen Lagg Distillery, suhteellisen uusi tislaamo saarella. Laggin viskille on tyypillistä voimakas, turpeinen aromi. Täällä voit ottaa osaa tislaamokierrokseen, jossa tutustut heidän uniikkiin valmistuprosessiinsa sekä kuulet Arranin saaren viskihistoriasta. Tislaamon kaupasta voit ostaa mukaasi viskejä, joita ei ole saatavilla missään muualla.

Pidä lounastauko kuningatar Victorian aikaisessa lomakohteessa, Blackwaterfootissa,  ennen kuin jatkat matkaasi Machrie Moor Standing Stones – kivimuodostelmalle. Tämä pronssikauden jäänne sijaitsee noin tunnin kävelymatkan päässä lähimmältä parkkipaikalta, joten hyvät kävelykengät ovat tarpeen. Paikan arvellaan olleen, ei pelkästään hautapaikka, mutta myös jonkinlaisten uskonnollisten seremonioiden tapahtumapaikka.

Aja täältä Lochranzaan nauttimaan upeasta näköalasta Kintyren saarelle, Kilbrannanin vuonon toisella puolella. Voit vierailla joko Lochranzan tislaamossa tai linnassa. Tässä 1200-luvulta peräisin olevassa linnassa on vieraillut niin viikinkikuningas Haakon kuin Skotlannin vapaustaistelija Robert the Bruce. Linnasta on jäljellä enää vain rauniot. Tislaamo on saaren kahdesta tislaamosta se vanhempi ja yksi harvoista yksityisistä tislaamoista koko Skotlannissa. Tislaamon kahvila on hyvä kahvitaukopaikka, ellet halua tehdä toista tislaamokierrosta.

Nouse lauttaan Lochranzassa, joka vie sinut puolessa tunnissa Kintyren kautta Islayn-viskisaarelle ja siellä Port Ellenin satamakaupunkiin. Saaren 3000 asukkaasta noin neljännes puhuu vielä gaelin kieltä ja vaikka saari tunnetaankin parhaiten viskistä, on sen asukkailla vahvat uskonnolliset perinteet. Saari on myös monien lintulajien koti eikä ole mahdotonta kävelyretkillä nähdä esimerkiksi punapeuroja.

Aloita päiväsi ‘Kolmen Tislaamon Kävelyllä’. Jos olet Islay- viskien ystävä, vierailut näissä kansainvälisestikin tunnetuissa Laphraoig, Lagavulin ja Ardbeg – tislaamoissa saattaa olla koko Skotlannin matkasi kohokohta. Kävelyreitti alkaa Port Ellenistä ja on helppokulkuista. Kattaaksesi kaikki kolme tislaamoa, tulee kävelymatkaa yhteensä noin 6 km. Jos et halua kävellä, on tämä mahdollista tehdä myös paikallisbussilla.

‘Islay – viski ’ on Skottiviski joka on valmistettu Islayn saarella, sisähebridien saariryhmän eteläosassa. Islay on yksi Skotlannin viidestä suojellusta viskialueesta ja kaikille saaren viskeille on ominaista voimakas, savuinen aromi. Saarella on kaiken kaikkiaan yhdeksän tislaamoa ja ottaen huomioon saaren pienen koon, vain 40 x 24 km, ei ole yllätys että tislaamot ovat saaren toiseksi suurin työnantaja. Viskiturismi on saarelle tärkeä elinkeino ja esim. vuosittainen, toukokuussa järjestettävä mallas ja musiikkifestivaali ( Fèis Ìle ) juhlii ei ainoastaan saaren viskiperinnettä, mutta myös saaren kulttuuria ja kansaa.

Lounasta Port Ellenissä ja jatka matkaasi Kildaltonin kyläkirkolle, jonka mailla seisoo upea Kildalton Cross,  monoliittinen kelttiristi keskiajalta, jonka uskotaan olevan Skotlannin parhaiten säilynyt kelttiristi.

Jos olet kiinnostunut linnuista ja luonnosta yleensä, kävele täältä kauniin metsän halki meren rantaan paikkaan nimeltä Ardmore Point. Täällä pesii mm. haukkalintuja. Metsässä saatat nähdä fasaaneja ja kuusipeuroja.

Ajomatkaa takaisin Port Elleniin tulee vain 12 km.

Tee tänään päiväretki viereiselle saarelle, Juralle.

Mutta vieraile ensin Bowmoren pohjoispuolella Gordonin ja Sheilan luona, he omistavat The Islay Woollen Mill kutomon. Heidän kankaansa ovat päässeet maailmankartalle Hollywoodin kautta! Filmintekijät ovat tilanneet kankaita täältä mm. sellaisiin elokuviin kuin Braveheart, Forrest Gump ja Rob Roy. Kutomon kauppa on auki maanantaista lauantaihin ja he myyvät tietenkin kaikkea tuottamaansa kankaaseen liittyvää sekä matkamuistoja saarelta.

Siirtyminen Port Askaigin satamaan ja lauttaan Juran saarelle. Matka Juran vuonon yli kestää vain viisi minuuttia ja jos ilma on suosiollinen pääset nauttimaan upeasta näköalasta Paps of Jura – kukkuloille. Juran saarella on vain 196 asukasta ja se on siten Skotlannin harvimmin asuttu saari. Saari on lähes kokonaan pelkkää kukkulaa ja maaperä on suota ja kivikkoa. Turberkuloosista kuolemansairas George Orwell vetäytyi viimeisiksi vuosikseen kirjoittamaan teostaan 1984 juuri tänne.

Suurin osa väestöstä asuu itärannikon pikkuriikkisessä keskuksessa, Craighousessa, jossa sijaitsee myös 200 vuotta vanha Jura Distillery, joka on tietenkin kohteesi saarella. Juran viski on hienovaraisempaa kuin Islayn vahvan turpeiset viskit. Itse tislaamo on klassinen 1960-luvun tislaamo: isoja halleja joissa teräksiset käymisastiat ja kapasiteetti on 20 000 litraa. Suhteellisen lyhyt käymisprosessi tekee viskistä sen verran keskeneräistä että se tarvitsee pidemmän ajan todella kypsyäkseen.

Palatessasi Port Askaigiin nouset Kennagraigiin vievään lauttaan. Matka kestää pari tuntia.

Yöpyminen Tarbetissa.

Skottiaamiaisen jälkeen nouset taas autoosi ja ajat pohjoiseen. Pidä ensimmäinen kahvitauko Loch Fynen rannalla sijaitsevassa Inverarayn pikkukaupungissa. Inverarayn linna on Argyllin herttuan, mahtavan Campbellin klaanin päämiehen kotipaikka. Jos olet Downton Abbey TV-sarjan ystävä, tämä linna kiinnostaa sinua varmasti!

Täältä matkasi jatkuu kuuluisalle Loch Lomond – järvelle, joka on Britannian suurin järvi. Pysähdy pittoreskissä Lussin perinnekylässä järven rannalla ennen kuin saavut järven eteläkärkeen, Ballochin kaupunkiin. Nouse kansimatkustajana pieneen risteilyalukseen, joka vie sinut tunnin veneretkelle. Jos ilma sallii, näet upean Ben Lomond vuoren, joka kohoaa lähes kilometrin korkeuteen. Järven rannalla on myös upeita taloja ja linnoja. Järvessä on 33 saarta, joista suurimmalla – Inchmurrin Islandilla, on 1300-luvulta peräisin olevan Lennoxin linnan rauniot. Robert the Brucen sanotaan piilotelleen täällä ennen kuin hänet oli tarkoitus kruunata Skotlannin kuninkaaksi.

Syö lounas Ballochissa ja sulattele ateriasi kävelemällä Leven joen rantatörmäällä ennen kuin ajat Loch Lomondin itäranalle ja siellä Balhaman kylään, jonne majoitut yöksi.

Balmaha sijaitsee metsähallituksen mailla, Trossachsin luonnonpuistossa. Ennen illallista kannattaa ehdottomasti laittaa kävelykengät jalkaan ja kiivetä Conic Hill kukkulalle. Nousu ei ole pitkä, mutta se on suhteellinen jyrkkä. Se palkitaan kuitenkin loistavalla näköalalla Loch Lomond järven yli. Reitti on noin 4 km.

Päivän päätteeksi muista ottaa valokuva Tom Weirin patsaalla. Tom oli kuuluisa kirjoittaja ja journalisti, jonka elämäntyö oli saada mahdollisimman paljon ihmisiä nauttimaan Skotlannin luonnosta.

Viimeinen lomapäivä ! Jos lennät kotiin vasta iltalennolla, ehdit tänään vielä kokea paljon.

Jos viski yhä kiinnostaa ja haluat kokea yhden – tällä kertaa alamaiden – tislaamon, aja Glengoynen – tislamolle, vain 15 km päähän. Viskiä on valmistettu täällä taukoamatta vuodesta 1833. Heidän erikoisuutensa on se, että he valmistavat ylämaiden single malt – viskiä alamailla. Tislaamon sijainti Dumgoynessa, Glasgown pohjoispuolella laittaa heidät aivan ala- ja ylämaiden maantieteelliselle rajalle. Itse tislaamo on vielä ylämailla, mutta kypsymistynnyrit ovatkin sitten jo alamaiden puolella !

Aja sitten Glasgown kaupunkiin. Yksi Euroopan dynaamisimmista kaupungeista ja Skotlannin kulttuurillinen keskus, Glasgow on kaikkea mitä Edinburgh ei ole. Se on maan ystävällisin kaupunki, jonka pubeissa soi elävä musiikki ja jonka galleriat, museot ja kauniit rakennukset kertovat kaupungin tarinaa. Tämä ei ole turistien hallitsema kaupunki, vaan glasgowlaisten koti, jonne he toivottavat vierailijat tervetulleeksi ja tarjoavat ihania pubeja, hyviä ravintoloita ja loistavat ostosmahdollisuudet.

Lounaan sijasta käy iltapäiväteellä upeassa The Willow Tea Rooms – kahvilassa. Tämä Art Deco rakennus ja kahvila on kaupungin kuuluisimman arkkitehdin Rennie Mackintoshin suunnittelema vuonna 1903. Hänen kädenjälkensä näkyy aina tarjoilijoiden asuissa ja ruokailuvälineissä asti.

Ajomatka Edinburghin lentokentälle kestää noin tunnin.

Pyydä tarjous

Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tarjouspyynnön saatuamme, mutta kerro jo lomakkeella toiveistasi mahdollisimman laajasti. Vastaa kysymyksiin parhaan tietosi mukaan ja käytä lisätietokenttää apuna.

Voit ottaa myös yhteyttä suoraan toimistoihimme / virkailijoihimme. Katso yhteystiedot.

Pyydä matkatarjous

Täytä matkatoiveesi oheiselle lomakkeelle. Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tarjouspyynnön saatuamme, mutta kerro jo lomakkeella toiveistasi mahdollisimman laajasti. Vastaa kysymyksiin parhaan tietosi mukaan ja käytä lisätietokenttää apuna.

HUOM! Tarjouspyyntölomake ei toimi Internet Explorer– selaimella. Käytäthän jotain seuraavista selaimista: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge tai vaihtoehtoisesti voit lähettää tarjouspyynnön sähköpostitse osoitteeseen myynti@helinmatkat.fi

Kerro myös matkabudjettisi. Matkabudjettia miettiessäsi voit tutustua sivustollamme oleviin hintaesimerkkeihin. Räätälöityjen kaukomatkojen hinnat ovat alkaen n. 2 500 €/aikuinen, ja räätälöityjen Euroopan matkojen hinnat alkaen n. 1 200 €/aikuinen.

Jollet löydä ajattelemaasi matkakohdetta listalta, voit jättää matkakohteeksi ”Avoin”.

Voit ottaa myös yhteyttä suoraan toimistoihimme/virkailijoihimme. Katso yhteystiedot.

Huomioithan että tarjouspyyntölomakkeessa tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

HUOM. Lähettäessäsi meille tarjouspyynnön, tietosi kirjautuvat asiakasrekisteriimme. Tietoja käsitellään tietosuojailmoituksemme mukaisesti ja niitä voidaan siirtää EU:n tai ETA:n ulkopuolisiin maihin. Lue tietosuojailmoituksemme.