Kevättä rinnassa Italiassa maaliskuun lopussa 2(2)

Iseo 

Iseo-järven risteilyn jälkeen tulimme Iseon kaupunkiin, jossa pysähdyimme hetkeksi ennen kuin matka jatkui Franciacortan viinialueelle.  

Iseon vanha kaupunki on aivan rannalla ja aikoinaan kaupunki oli viljasatama. Vajaan kilometrin päässä keskustasta on Iseolagon hotelli, joka sijaitsee suuressa puistossa. Parinsa sadan metrin päässä hotellilta on Torbiere del Sebinon luonnonsuojelualue, jossa voi patikoida. Hotellin kolme uima-allasta avataan puolessa välissä toukokuuta.  

Iseossa on helppo vuokrata polkupyöriä ja pyöräillä täältä esim. Franciacortan viinialueelle joko yksityisesti tai opastetulla kierroksella.  

Franciacortan viinialue  

Tällä alueella ollessa on vierailu ainakin yhdelle Franciacortan viinitiloista asia, jota et voi jättää tekemättä! Franciacorta on Italian oma “samppanja” eli samppanjamenetelmällä valmistettu  kuohuviini.  

Franciacortassa kävimme tutustumassa Villa Crespin viinitilaan, jossa viininmaistelun lisäksi söimme myös illallisen. Kierros viinitilalla oli mielenkiintoinen, saimme tietoa eri maaperäkoostumusten vaikutuksesta rypäleisiin ja franciacortan valmistusprosessista.  

Sarnico 

Franciacortassa siirryimme Sarnicoon, jossa yövyimme hotelli Coccassa. Suhtauduin ensin hotelliin hiukan epäillen, hotellin edestä kulkee paikallinen maantie enkä ensin ymmärtänyt miksi hotelli tarjosi thai-hierontaa.  

Hotelli osoittautuikin mielenkiintoiseksi paikaksi. Huoneet olivat siistejä ja niillä oli järvinäköala.  Lähes kaikilla huoneilla on oma parveke, vain muutama ylimmässä kerroksessa oleva huone on ilman parveketta.  

Tässä, kuten monessa muussakin pienessä italialaishotellissa näkyvät omistajan omat mieltymykset, mikä tekee hotellista mielenkiintoisen.  

Hotellissa on kaksi suurta sviittiä, jotka on sisustettu Riva –veneiden tyyliin. Hotelilla on lupa käyttää Rivan nimeä markkinoinnissa koska hotellin omistaja on Rivan perheen ystäviä. Hotellilla on myytävänä Riva –pienoismalleja ja luonnollisesti on mahdollista vuokrata Riva –vene, joka tuodaan hotellin omaan laituriin vierasta varten.  

Hotellin omistaja on myös ihastunut perinteisen thai-hieronnan terveysvaikutuksiin ja tästä syystä avasi hotellissa kylpylän, jossa on ammattimaiset thai-hierojat.  

Hotellin kylpyläosasto uima-altaineen oli erittäin myönteinen yllätys. Osasto oli siisti, ei liian pieni eikä liian suuri. Kylpylässä oli tarjolla erilaisia hoitoja. Thai-hieronta on omassa erillisessä, tyylikkäästi sisustetussa osassaan.   

Tämä hotelli kannattaa liittää omaan matkasuunnitelmaan, varsinkin jos matkaasi sisältyy patikointia ja/tai pyöräilyä.    

Lovere  

Pohjoisemmassa Iseo -järven rannalla sijaitseva Lovere on yksi Italian kauneimmista pikkukaupungeista ja ainakin yhden päiväretken arvoinen kohde.  

Renessanssi oli Loveren suuruuden aikaa ja näiltä ajoilta on kaupungissa paljon rakennuksia, mm. vaikuttava Pyhän Marian basilika. Vanha kaupunki on todellinen sukellus renesanssiin ja sitä aikaisemmalle ajalle kapeine katuineen ja läpikulkutunneleineen. Piazza V. Emanuelella, keskiaikaisen kaupungin aukiolla, on vanha kaupungin kellotorni, jonne kannattaa kiivetä katsomaan kaupunkia ja sen eteen avautuvaa Iseo-järveä.  

Vierailu toisella viinitilalla 

Loveresta jatkoimme matkaa Il Cipressoon, aivan Bergamon vieressä sijaitsevalle viinitilalle. Il Cipresson on pieni viinitila, joka tunnetaan orgaanisesta Moscato di Scanzo -viinistä. Saimme jälleen tutustua viinin valmistuksen saloihin ja maistella eri viinejä. Vuoren rinteelle levittäytyvistä viinitarhoista sai upeita kuvia. Tilalla ollessa oli vaikea uskoa, kuinka lähellä suurta kaupunkia olimmekaan.  

Bergamo 

Viinitilan jälkeen matkustimme Bergamoon, missä majoitumme kukkulan päällä olevassa vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Le Funi –hotelliin. Bergamon vanha kaupunki, cittá alta eli yläkaupunki, tarjoaa kaduillaan todellisen aikamatkan renesanssi- ja barokkiajoille. Kaupungin kaduilla on aivan oma, ainutlaatuinen tunnelmansa.  

Jos yläkaupungissa on jo paljon ihmeteltävää, niin kukkulan juurella oleva alakaupunki, cittá bassa,  tarjoaa vielä enemmän museoita, gallerioita, ravintoloita ja ostospaikkoja.  

Bergamon monipuolinen tarjonta yllätti, täältä löytyy paljon historiaa, mm. kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, valtava määrä museoita, 10 Michelin –ravintolaa, italialaisten käsityöläisten ja suunnittelijoiden putiikkeja, konsertteja ja festivaaleja. Bergamo sijaitsee lähellä Milanoa ja pienempänä kaupunkina Bergamo on miellyttävä kaupunkikohde, josta pääsee helposti tutustumaan myös Pohjois-Italian muihin alueisiin.