Malla kävi tutustumismatkalla Kolumbiassa

Pääsin lokakuussa tutustumaan Kolumbiaan ja maa yllätti minut todella positiivisesti!

Kolumbia on ainut Etelä-Amerikan valtio, jolla on rantaviivaa sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Rajanaapureita ovat Ecuador, Peru, Brasilia, Venezuela ja Panama. Kolumbian luonto on hyvin vaihtelevaa Andien vuoristoa, Amazonin sademetsää, mangrovesoita ja savannia. Paras matkustusaika on joulukuusta-maaliskuuhun. Nyt lokakuussa Cartagenassa tuli välillä kovia sadekuuroja, mutta ne kestivät vain hetken ja sitten taas paistoi aurinko. Bogotassa oli miellyttävä sää kaupunkilomailuun. Lämpötiloissa voi olla suuria eroja esim. Cartagenassa on ympärivuotisesti minimissään 24 C ja maksimissaan 32 C ja Bogotassa minimissään 6-9 C ja maksimissaan 18-20 C johtuen Bogotan sijainnista 2600 metrin korkeudessa. KLM lentää Amsterdamin kautta Bogotaan ja Cartagenaan.

”Paras matkustusaika on joulukuusta-maaliskuuhun.”

Aloitin matkani hurmaavasta Cartagenan satamakaupungista, joka on Unescon maailmanperintökohde. Suosittelen asumaan Cartagenan vanhassa kaupungissa, jota ympäröi noin kymmenen kilometrin muuri. Siellä on useita viehättäviä boutique hotelleja, jotka ovat tyylikkäästi entisöity vanhoihin rakennuksiin. Monessa hotellissa on myös uima-allas. Cartagenan rannalla näkee paljon paikallisia, mutta hiekka on tummaa ja vesi sameaa, joten turkoosin väristä merta tai valkoista hiekkaa on turha odottaa. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä Cartagenassa on paljon tekemistä ja näkemistä.

Cartagena on valokuvaajan unelma ja kaupunkikierros on suosittua tehdä hevoskärryajeluna, jonka aikana on helppo kuvata kauniita ja värikkäitä rakennuksia kukkaistutuksineen. Ikoniset hedelmämyyjättäret värikkäine hedelmäkoreineen ja hameineen pitää olla ehdottomasti kuvauslistalla. Tämä poseeraaminen on heidän päätyönsä ja kuvaamisesta pitää antaa juomarahaa, jolloin sinut palkitaan leveällä hymyllä. ”Convento de la Popa”-luostari on kaupungin korkein kohta ja täältä on huikeat näkymät sekä kaupungin moderniin ja vauraaseen liike- ja asuinkeskukseen Bocagrandeen että vanhaan kaupunkiin. Getsemanin työläiskortteli on nykyisin trendikäs ja suosittu tutustumiskohde, jossa on tunnelmallisia kuppiloita, taidekauppoja ja seinämaalauksia. Cartagenassa järjestetään paljon festivaaleja esim. kirjallisuus-, elokuva-, musiikki- ja ruokafestivaaleja.

Ennen Barranquillan matkailumessuja kävimme tutustumassa Corocora Campin savannialueeseen ja idylliseen kolumbialaiseen pikkukaupunkiin Baricharaan. Corocora Campissa asutaan teltoissa, joissa on oma wc ja suihku. Campin aamiaiset, lounaat ja illalliset olivat oikein maukkaita ja raaka-aineet hankitaan lähiseudun tiloilta. Alueella voi bongata lintuja, kaimaaneja, jokikilpikonnia, vesisikoja. Paikallisten karjapaimenien kanssa pääsee paimentamaan karjaa ja näyttämään taitonsa miten saada sata- tai tuhatpäinen karjalauma oikeaan paikkaan. Jos yksi eläin päättää karata väärään suuntaan, niin helposti osa lähtee vauhdilla perään. Tätä touhua on myös mukava seurata sivusta, jos ei halua hevosen selkään mennä. Iltanuotiolla kuunneltiin karjapaimenien lauluja, jotka kertovat seikkailuista, rakkaudesta ja luonnosta. Pääsimme kokeilemaan tanhuamista karjapaimenien kanssa ja täytyy sanoa, ettei se vienyt sydäntäni kuten kuubalainen salsa.

Baricharan pittoreskissa kaupungissa asuttiin Casa del Presidentissä, joka oli aikoinaan Kolumbian entisen presidentin Belisario Betancurin kotitalo. Täällä voi patikoida, pongata lintuja (Kolumbia on yksi maailman parhaista kohteista lintujen bongaamiseen), ihastella kauniita katuja ja rakennuksia tai tutustua lähialueen kahvitiloihin. Tutustuimme Café Alfanian tilaan, jonka omistaa viehättävä kolumbialainen perhe. Vierailu oli ikimuistoinen ja pääsimme myös puita halaamaan, jolla on rauhoittava vaikutus ihmiseen. Baricharassa tuli myös maistettua paikallista herkkua big-bottom ants -muurahaisia.”

Kotimatkalla jouduin yöpymään yhden yön Bogotassa lentoyhteyksien takia. Mietin mahtaako kaupungissa olla mitään nähtävää ja miten siellä uskaltaa liikkua. Pysähdys ehdottomasti kannatti tehdä ja kaupungissa olisi voinut viipyä vähän pidempäänkin. Kävelymatkan päässä hotellista oli useita ravintoloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja. Tein oppaan kanssa noin 4 tunnin kaupunkikierroksen ja olin ihan hämmentynyt, miten miellyttävä kaupunki Bogota on. Ajoimme autolla Monserraten vuorelle ihailemaan Bogotan kaupunkinäkymää. Teimme kävellen kaupunkikierroksen La Candelarian kaupunginosassa, jossa on paljon pieniä kävelykatuja, kuppiloita ja käsityömyyjiä kaduilla. Bogotan tärkeimpiin tutustumiskohteisiin kuuluu Kultamuseo (Museo del Oro) jossa on maailman suurin kultaesineiden kokoelma. Kolumbian kuuluisa taidemaalari ja kuvanveistäjä Fernando Botero on lahjoittanut kansainvälisen taidekokoelman Museo Boteroon. Hänen omat taideteoksensa tunnetaan rehevistä naishahmoista. Suosittelen myös käymistä Plaza Bolivar aukiolla, jossa on Simon Bolivarin patsas ja katedraali.

”Kolumbiasta jäi niin hyvät muistot, että sinne pitää päästä uudestaan joku päivä.”

Ota yhteyttä, niin räätälöidään Sinulle ikimuistoinen Kolumbian matka!