Marjoriitta Campaniassa, Etelä-Italiassa

Marjoriitta kävi tutustumismatkalla Campaniassa, Etelä-Italiassa.

Terveisiä Napolista ja Etelä-Italiasta, Campanian alueelta.

Campania on jaettu viiteen osaan, neljään maakuntaan ja yhteen metropolikaupunkiin, Napoliin. Napoli on italian kolmanneksi suurin kaupunki.

Napoli tunnetaan hurjasta maineestaan, Pizza Margheritasta, auringosta, ihmisistä, Vesuvius-tulivuoresta, Peperoncino-chilipippurista ja Limoncello-sitruunalikööristä.

Dean Martinin klassikkokappale kertoo Napolista: “When a moon hits your eye like a big pizza pie – That’s amore…”

Kaupunki on myös tunnettu Pulcinellasta, joka on Napolin kaupungin nimikkohahmo. Eräänlainen narri, höhlä ja tollo… Hahmo on todellinen rääväsuu ja sydänsuruihinsa hukkuva työnvälttelijä, joka ei koskaan lannistu. Todellinen häirikkö, jota kuitenkin kaikki rakastavat ja ymmärtävät. Pulcinella juontaa alkunsa 1500-luvulla syntyneestä improvisaatioteatterista, jota näytellään kehon kielellä, Comedia dell ´arte.

Napolissa suhtaudutaan miltei mihin tahansa asiaan suurella intohimolla.

Napoli on myös kontrastien kaupunki. Pieniä upeita katuja, missä ihmiset elävät täyttä elämää, voimakkaasti tuntien. Väenpaljoutta ja huonokuntoisia rakennuksia. Liikenne on kaaottinen.

Rikkaus ja köyhyys ovat molemmat läsnä tässä kauniissa aidossa kaupungissa. Lapset ja mummot ja toki skootterit. Vanha kaupunki Spaccanapoli on koettava.

Perjantaina ja lauantaina osallistuin Borsa Mediterraneo del Turismo -messuille, suurrille matkailumessuille, joilla oli noin 150 ostajaa ympäri maailmaa ja noin 450 italialaista tuottajaa, eli hotelleja, matkatoimistoja ym. Messut järjestettiin tänä vuonna jo 22 kerran.

Messut olivat Napolissa Mostra d´Oltremaren messukeskuksessa, lähellä Napolin jalkapallostadionia, eli Stadio San Paoloa, missä pelasi myös Argentiinan Diego Maradona aikoinaan Italian Serie A:ssa. Maradona on legenda Napolissa.

Perjantai-iltana saimme kokea jotain aivan upeaa. Illallisen jälkeen meille esiintyi That´s Napoli Live Show. Upea kuoro, joka ei ole vain kuoro, vaan pitää sisällään koko elämän filosofian. Kuoro koostuu 22 laulajasta ja 4 soittajasta. Erilaiset luonteet ja äänet yhdistyvät ja luovat uskomattoman kokonaisuuden. Elän yhä uudestaan heidän laulunsa ja esiintymisensä. Tämä teki suuren vaikutuksen.

Lauantaina iltapäivällä lähdimme bussilla kohti etelää, kohti Cilentoa, joka on yksi Campanian lääni eli provinssi. Muutaman tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Paestumin argeologisille kaivauksille, missä näimme mm. Poseidonin temppelin. Alue ja temppelien rauniot pysähdyttävät. Paestum oli antiikin aikainen kaupunki ja kaupunkivaltio Suur-Kreikassa. Matkaa Napolista noin 100 km.

Paestumin arkeologinen alue on osa Unescon maailmanperintökohdetta nimeltä Cilenton ja Vallo di Dianon kansallispuisto, johon kuuluvat myös sekä Paestumin ja Velian arkeologiset alueet sekä Certosa di Padula.

Opastetun kierroksen jälkeen jatkoimme Palinuron kaupungiin, missä yövyimme 3 yötä.

Palinuro on erittäin kaunis pieni kaupunki, kuuluisa kauniista lahdestaan ja kaupungin kujista. Varsinkin kesäisin kaupunki on suosittu, mutta ei niin täynnä turisteja kuin kuuluisa Amalfin alue.

Hotellin parvekkeelta näin hopeisen kuun, mikä todellakin loi merelle siltaa…

Lauantaina saimme nauttia ihanan illallisen ravintola La Pergolassa, sinne menisin aina uudestaan nauttimaan tuoretta ihanaa kalaa.

Sunnuntaina retkemme suuntasi kohti Padulaa. Vierailimme Certosa di Padulassa, joka on todella valtava kaunis kartusiaaniluostari. Luostarin rauha oli upea kokemus.

Luostarista jatkoimme matkaa kohti Pertosa-Auletta-luolia. Teimme kävelykierroksen näissä maanalaisissa luolissa, joissa on mm kuvattu v 1998 italialainen kauhuelokuva, “The Phantom of the Opera”, Oopperan kummitus.

Teimme myös kävelykierroksen Teggianon kaupungissa. Ihana pieni kaupunki vuoren rinteellä. Apenniinien vuorijono jylhänä lumisine huippuineen antoi hienon silhuetin.

Jatkoimme vielä Saprin kaupunkiin, missä jälleen meidät vastaanotti kaupungin johtaja, niin kuin muissakin pikkukaupungeissa. Lämmin vastaanotto lämmitti mieltä hyvin paljon. Saprin lahdella merivesi oli niin vihreän sinistä, että voin kuvitella miltä tuntuisi täällä viettää kesää… Aika ihan pysähtyi… Sapri sijaitsee jo hyvin lähellä Campanian ja Basilicatan maakuntien rajaa.

Maanantaina tutustuimme Elea-Velian argeologiseen alueeseen. Elea oli alun perin kreikkalainen siirtokunta, joka oli tunnettu filosofeistaan. Myöhemmin kaupungista tuli roomalaisten Velia, ja sitten se hylättiin keskiajalla. Myös tämä kaupunki on osa aiemmin mainittua laajaa Cilenton Unescon maailmanperintökohdealuetta.

Nautimme upean maittavan illallisen Pisciotassa, joka on kaupunki vuoren rinteellä. Kaupungin pienet kujat lumosivat ja ruoka oli maittavaa, Välimeren terveellinen ruokavalio parhaimmillaan.

Suosittelen Campanian aluetta sydämestäni. Olisi ihana yhdistelmä tulla Sapriin ja sieltä Palinuroon ja lopuksi Napoliin. Joko vuokra-autolla tai vaikkapa junalla.

Vuorenrinteet tuntuivat nousevan taivaisiin. Näkymät Campaniassa ovat jylhän kauniit ja samalla vihreän sininen Tyrhean meri kimaltaa vieressä. Tämä on juuri oikea paikka luonto- ja ulkoilmaihmisille, ja rauhaa rakastaville.

Autollakin ajaminen on täällä helpompaa, tiet ovat hyväkuntoisia ja serpentiiniteitä on vähemmän kuin Amalfin rannikolla.

Kysy lisää ja suunnitellaan hiukan erilainen Italian matka teille.

/ Saluti Marjoriitta