Matkapalaute Galapagos- saarilta

”Jos haluatte kokea jotakin ainutlaatuista, on Galapagos hyvä vaihtoehto!

Täytin matkan aikana 70 vuotta ja Galapagos– saaret valikoitui paikaksi, jossa sitä olisi mukava juhlistaa. Ostimme Helin matkojen kautta Silversean Western Cruise- risteilyn, jossa vietetään kahdeksan yötä laivassa.

Saapuminen laivaan oli hyvin organisoitu, tukevilla kumiveneillä (Zodiak) siirryttiin. Pakatkaa kevyet vaihtovaatteet käsimatkatavaroihin, jos haluatte vaihtaa asusteita heti laivalle tultaessa.

Ohjelma päivittäin alkoi aamiaisella 06.00 alkaen, aurinko nousee silloin. Ensimmäinen retki alkoi 07.30-08.30 ja toinen 10.30-11.00. Lounas ja siesta laivalla, joka siirtyy paikasta sinä aikana toiseen paikkaan. Iltapäivälle vielä yksi retki. Kajakointia, snorklausta, kumiveneilyä tai maissa patikointia.

Auditoriossa sitten drinkit, esitelmä Galapagokseen liittyvistä teemoista, sekä tiivistelmä seuraavasta päivästä. Illallinen joko ilmastoidussa ravintolassa 4. kannella tai yläkannella, jossa ilmavirta pitää lämpötilan kohtuullisena. Yläkannelle syytä tehdä varaus, tuli aika usein täyteen.

Hytit ovat pääsääntöisesti 30 m2 suuruisia, hyvin varusteltuja ja hovimestari piti toiveista hyvää huolta.

Kajakointi edellyttää aikaisempaa osaamista, kaksikoilla liikutaan. 10 kajakkia käytössä, yksi opas per ryhmä. Vain osa porukasta mahtuu kerrallaan kajakoimaan, mutta kaikki halukkaat pääsevät vähintään kerran kokeilemaan. Patikoinnit ovat helpohkoja, vertikaalinousua varsin maltillisesti. Rantautuminen paikoittain vähän haastavaa, mutta henkilökunta ohjasi ihmiset yksi kerrallaan rannalle ja pois.

Talo tarjoaa märkäpuvun, snorkkelin, räpylät, juomapullon sekä pienen repun. Kaikki laadukkaita, ei tarvitse omia. Juomapullon, repun ja snorkkelin saa pitää.

Laivalla kaikki kuuluu hintaan, viinit ja muu alkoholi kohtuu laadukasta. Ruoka pitkälti paikallista, cevicheä on aina optiona tarjolla. Kala ja meriruoka on hyvää ja tuoretta. Toki lihaakin on saatavilla.

Meriveden lämpötila vaihtelee kolmen virtauksen keskinäisestä voimakkuudesta riippuen. Maalis-huhtikuun taitteessa sadekausi oli loppunut ja merivesi oli 22-26 asteista, saaresta riippuen. Lämpötila voi pudota jopa 15 asteeseen myöhemmin vuodesta, jolloin pitkähihainen paita märkäpuvun alla on tarpeen.

Näkemistä on todella paljon. Osa lajeista tulee saarelle tiettyyn aikaan vuodesta, joten kaikkia lajeja ei aina näe. Esimerkiksi valaat tulevat alkukesästä. Silversean Eastern cruise vierailee saarilla, missä punajalkasuula pesii. Nyt näimme sinijalkasuulan, joka on ehkä vielä näyttävämpi.

Näimme kilpikonnia, rauskuja, rapuja, liskoja, erilaisia lintuja ja kalalajeja, merileijonia sekä haita runsain määrin. Myös kuoriutuvia kilpikonnia oli runsaasti. Maapetoja ei esiinny, joten eläimet eivät osaa ihmisiä pelätä. Endeemisiä lajeja oli paljon, Darwin kirjoitti ”lajien synnyn” täällä näkemänsä pohjalta.

Saaret ovat vulkaanisia ja osa varsin nuoriakin. Lajisto vaihteli, joka päivä oppi uusia asioita.

Nautimme reissusta suuresti. Suosittelen sitä kaikille luonnon ihmeistä nauttiville.

 Once in a lifetime- kokemus!

/ Raimo & Tarja