Pian Karibian matkakertomus- sarja osa IV

Bonaire

Curacaolta matka jatkui Bonairelle, jälleen pienellä Divi Airin koneella. Bonaire on Arubaa ja Curacaota pienempi ja rauhallisempi saari. Saattaa olla oman rennon lomafiiliksen vaikutusta, mutta Bonaire vaikutti heti lentokentällä ystävällisemmältä ja kotoisammalta kuin suuremmat Curacao ja Aruba. Kaikilla Karibian saarilla paikalliset kehottavat lomalaisia ottamaan rennosti ja unohtamaan kiireen. Bonairelle saavuttaessa tuntui, ettei tällä saarella ole koskaan kiirettä ollutkaan. 

”Bonairelle saavuttaessa tuntui, ettei tällä saarella ole koskaan kiirettä ollutkaan.”

Vuoden 2022 perhekohde 

National Geographic on valinnut Bonairen vuoden 2022 perhekohteeksi, eikä syyttä. Saari sopii kohteeksi perheiden lisäksi myös pariskunnille, soolomatkailijoille ja kaveriporukoille. Saari on yksi sukeltajien suosikkikohteista ja saarella onkin paljon urheilullisen oloista porukkaa.  

Rantaelämää kaikille lämpöä rakastaville 

Bonairella on myös runsaasti hyviä rantoja myös uimareille ja snorklaajille ja vesi on ihanan lämmintä täällä. Koralliriutta kiertää Bonairen ympäri ja saaren koko rannikko on luonnonpuistoa. Loka-joulukuu on hyvä aika matkustaa Bonairelle merikilpikonnien bongailun suhteen, mutta riutan värikkäissä koralleissa ja kaloissa riittää katseltavaa ympäri vuoden.  

Luonnonpuisto ympäröi saarta 

Bonairen saaren luonnon monimuotoisuus yllätti. Upeiden rantojen lisäksi 20% sisämaastakin on suojeltua aluetta. Monimuotoisten rantojen lisäksi saarelta löytyy eläintensuojelualueita. Esimerkiksi flamingoilla on oma suojelualueensa, samoin aaseilla. Flamingojen suojelualue on turisteilta suljettu, mutta mangrovepuistossa pääsee ihailemaan flamingoja läheltä.  

Saaren itäpuolella, tuulisella Atlantin rannalla, pääsee kokeilemaan surffausta suojaisalla Sorobon Beachillä ja sukeltajille itärannalta löytyy kolme upeata sukelluspaikkaa. Itärannikolta sijaitsevassa mangrovepuistossa voi osallistua opastetulle kanootti- ja snorklausretkelle.  

Länsirannikko on vähemmän tuulinen ja siellä onkin enemmän rantoja kuin itäpuolella. Bonairen rannoissa on sekä hiekka- että kivirantoja, erikoinen 1000 steps- ranta on kotiloiden kuorien peittämä ja samalla myös yksi rannoista, joilla snorklaaja voi varmimmin nähdä merikilpikonia. Matkalla 1000 steps- rannalle voi nähdä Bonairen maakerrostumia tuhansien vuosien ajalta.     

Söpö pääkaupunki 

Pieni Kralendijk on Bonairen pääkaupunki. Kaupunkiin saapuu päivittäin kaksi risteilijää, jotka seilaavat illansuussa pois. Päiväsaikaan värikkään pienen kaupungin keskusta on täynnä turisteja, mutta illalla on avarampaa ja täällä kannattaa ruokailla ainakin parina iltana matkan aikana.  Shoppailijan paratiisi Kralendijk ei ole, mutta muuten oikein sympaattinen pikku kaupunki, jossa on paljon hyviä ravintoloita.  

Mukava yllätys hotellissa 

Me olimme valinneet majapaikaksi Delfins Beach Resortin, joka sijaitsee 20 minuutin ajomatkan päässä Kralendijkistä etelään. Koska emme itse sukella, oli meille tärkeätä, että hotellilla olisi myös hiekkaranta. Delfins Beach Resortilla on kapeahko, hyvin hoidettu hiekkaranta sekä lisäksi kaksi magnesium- uima-allasta, joihin on ihana pulahtaa rentoutumaan.  

Delfins Beach Resortin huoneistot ovat pelkistetysti sisustettuja ja siistejä. Huoneistoja on kahdessa kerroksessa ja kaikissa on parveke tai terassi. Hotellilla on myös monta isoa huoneistoa, suurimmat ovat neljän makuuhuoneen huviloita, joihin mahtuu mukavasti kahdeksan henkilöä. Asiakaskunta on pääosin hollantilaista. Alueella on mukavasti tilaa kaikille ja vieraina näkyi niin ystäväporukoita, pariskuntia kuin perheitäkin.    

Delfins Beach Resortin ravintolat ovat todella hyviä. Päädyimme loppujen lopuksi syömään joka päivä yhden aterian Delfins Beachissä, mikä sen mukavampaa kuin nauttia hyvästä ruoasta lähellä majapaikkaa. Hotellin suosituin ravintola, Brass Boer, on yksi Karibian parhaimmista ravintoloista, jonne pöytä pitää varata viikkoja aikaisemmin. Meiltä jäi tämä ravintola kokematta, koska yritimme varata pöytää sinne vasta lähempänä matkaamme. Muut Delfins Beach Resortin ravintolat, rantabaari mukaan lukien, tarjoavat myös hyvää ruokaa, joten Brass Boerin pöytävaraustilanteesta aiheutunut pettymys unohtui pian.   

Muuta nähtävää 

Bonaire on tärkeä merisuolan tuottaja ja oli mielenkiintoista päästä tutustumaan merisuolan haihduttamisprosessiin sekä kuulla suolantuotannon historiasta Bonairella.   

Pieni Rinconin kaupunki saaren pohjoisosassa on Alankomaiden Karibian ensimmäinen kaupunki, se perustettiin vuonna 1527.  

Washington Slaagbain kansallispuisto on kesyttämätöntä Bonairea. Tänne on parhainta tulla päiväksi maastoajoneuvolla, ota paljon vettä ja eväät mukaan! Alueella on rantoja, joilla voi snorklata. Kokeneille sukeltajille löytyy myös nähtävää täällä.  

Kaiken kaikkiaan Bonaire oli meille myönteinen yllätys, tänne palaamme vielä uudestaan!  

/ Pia