Vastuullisen matkailun opas

Yhä useammat miettivät kestävää matkailua ja haluavat matkustaa vastuullisesti. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa, ja miten teet sen?

Matkustaminen on ihanaa. Monille matkustaminen on elämän suurimpia iloja ja jatkuva haaveilun kohde. Koko valveillaoloaika menee uusista matkoista haaveilemiseen ja uusien matkojen suunnitteluun. Kuulostaako tutulta?

Fakta on, että matkailu kuluttaa ympäristöä ja se jättää jälkensä paikalliseen kulttuuriin. Mutta kuinka toteuttaa matkat mahdollisimman vastuullisesti ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

Tutustu Helin Matkojen vastuullisen matkailun oppaaseen:

Ennen matkaa – kohteen valinta

Mikä tekee matkakohteesta vastuullisen? On tiettyjä minimivaatimuksia, jotka matkailualan toimijoiden on täytettävä voidakseen suojella maailman luonnon- ja kulttuuriresursseja – matkailun hyödyntäessä täyden potentiaalinsa positiivisen yhteiskunnallisen muutoksen välineenä.

 Nämä vaatimukset kohteiden tulisi täyttää, jotta niiden voitaisiin katsoa olevan kestäviä:

  1. Tehokas kestävän kehityksen suunnittelu (kestävän kehityksen suunnitelma, seurantajärjestelmä sekä ilmasto- ja kriisinhallintapolitiikka)
  2. Maksimaalinen mm. taloudellinen hyöty paikallisyhteisölle (vuoropuhelu paikallisen väestön kanssa, tiedon levittäminen matkailun merkityksestä paikallisille toimijoille ja paikalliselle taloudelle, paikallisten yrittäjien ja reilun kaupan tukeminen)
  3. Kulttuuriperinnön korostaminen – nähtävyyksien ja kulttuuriperinnön suojelu, tiedon ja näkemyksen opettaminen paikkojen historiasta ja siitä, mikä tekee niistä ainutlaatuisia. Vierailijoiden kanssa kommunikointi kunnioittavasta käytöksestä paikan päällä
  4. Ympäristövaikutuksien minimoiminen (suojele herkkiä luonnonalueita, säästä sähköä, vettä, sekä valo- ja meluhäiriöitä, toimiva jätehuolto)

Näiden vaatimusten täyttäminen ei ole kohteille helppoa. Varsinkaan niille, jotka alusta alkaen investoineet kestämättömään matkailuun. Vaikka sertifioitujen kohteiden lista on vielä vaatimaton, se kasvaa kestävän matkailun nostaessa suosiotaan. Ja mitä suositummaksi se tulee, sitä useammat kohteet toivottavasti seuraavat perässä ja aloittavat kestävän kehityksen työn.

Matkalla – miten matkustaa kohteeseen

Eri kulkuvälineillä on erilaisia ​​ympäristövaikutuksia, mutta etäisyydellä, polttoaineella ja täyttöasteella (matkustajamäärä kulkuneuvoa kohden) on merkitystä.

Matkusta sesonkiajan ulkopuolella. Näin kohteeseen kohdistuva kuormitus jakautuu tasaisemmin, samoin kuin paikallisten asukkaiden tulot.

Helin Matkojen kohteisiin matkustetaan lentämällä. On hyvä valita mahdollisimman suora lento vastuullisella lentoyhtiöllä, joka omaa modernin ja kevyen kaluston.

Kuljetuksiin kohteissa polttoainetehokkaat bussit ja junat ovat paras vaihtoehto. Molemmat ovat hyviä valintoja sekä lyhyille, että pitkille matkoille – bonuksena kauniit maisemat.

Mikäli et pääse bussilla tai junalla, pienemmät autot ovat seuraavaksi paras vaihtoehto.

Matkalla – miten pakata

Matkatavaroiden paino voi vaikuttaa valitun kuljetusvälineen tehokkuuteen – tästä syystä painavammista tai ylimääräisistä matkatavaroista maksetaan ylimääräistä. Mutta kevyesti pakkaaminen ei ole ainoa asia, jota kannattaa ajatella vastuullisesti matkustettaessa.

Kyse on myös fiksusta pakkaamisesta. Valitse monikäyttöisiä ja helposti yhdistettäviä vaatteita, jotka ovat nopeasti kuivuvaa materiaalia. Uudelleenkäytettä vesipullo ja kangaskassi ovat mainioita ottaa matkalle mukaan.

Kevyempi pakkaus helpottaa lomapäiviäsi, koska sinun ei tarvitse miettiä niin paljon mitä puet päällesi, ja mitä kevyempi pakkaus, sitä kevyempi laukku ja vähemmän kantamista!

Matkalla – majoitus ja päivittäiset toiminnot

Valitse ensisijaisesti pieni, paikallisomisteinen hotelli, jotta voit varmistua rahan jäämisestä kohteeseen. Paikallisomisteisuuden lisäksi pidä silmällä hotellin vastuullisuusohjelmaa, onko sellainen nähtävillä esimerkiksi yrityksen internetsivuilla?

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimivat kohteet, hotellit ja matkanjärjestäjät auttavat matkailijoita kohti vastuullisempaa matkailua.

Vastuumme matkustajina ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle. Kestävässä matkustamisessa on kyse myös siitä, mitä teemme ja miten toimimme paikan päällä.

Säästä sähköä ja vettä – Vedenkulutus on suuri haaste varsinkin hotelleille, jotka käyttävät paljon vettä pyykinpesuun, puutarhanhoitoon ja vieraskäyttöön. Vesipulasta kärsivissä maissa matkailijoiden pitkillä suihkuhetkillä saattaa olla vakavat vaikutukset paikalliselle väestölle. Myös sähkönkulutuksella on suuri merkitys.

Leave no trace, älä roskaa. Matkailijoina meillä on vastuu jättää kohteet sellaiseksi kuin ne ovat. Vie siis mukanasi kaikki roskat, äläkä jätä niitä luontoon.

Kunnioita ympäristöä luonnossa liikkuessasi, niin merenpinnan alla kuin maan kamaralla. Älä häiritse eläimiä millään tavalla, esimerkiksi jahtaa niitä saadaksesi niistä kuvan. Eläimiin ei myöskään pidä koskea, sillä bakteerikantamme saattavat pahimmassa tapauksessa sairastuttaa eläimen tai saatamme erehdyksessä koskea myrkylliseen eläimeen ja vaarantaa itsemme.

Kunnioitetaan ympäristöä luonnossa liikkuessa, eikä häiritä eläimiä millään tavalla.  

Sammuta ilmastointi, kun sitä ei tarvita. Käytä suihkussa säästeliäästi vettä. Sulje hana, kun peseydyt tai harjaat hampaita. Käytä pyyhettä uudelleen hotellihuoneessa ja ilmoita myös, että lakanoita ei tarvitse vaihtaa joka päivä.

Tässä vielä muutama täsmävinkki ostoksiin ja palvelujen käyttöön kohteessa:

  • Suosi paikallista – tällöin käyttämäsi rahat hyödyntävät paikallista taloutta
  • Osta paikallisesti tuotettua ruokaa ja juomaa, sekä hedelmiä ja vihanneksia kasvukauden mukaan. Valitse ensisijaisesti aina luoma ja reilua kauppa, tästä hyötyvät maaperä ja reilummat työolot
  • Suosi vastuullisia palveluntarjoajia, jotka kunnioittavat ympäristöä
  • Älä tingi liikaa. On hyvä muistaa, että paikallinen toimija tarvitsee rahaa itsensä ja perheensä elättämiseen
  • Osta paikallisesti valmistettuja matkamuistoja, vaatteita, koruja ja keramiikkaa. Mutta älä osta esineitä, jotka on valmistettu esimerkiksi norsunluusta tai kilpikonnankuoresta, koska tämä edistää uhanalaisten eläinten laitonta kauppaa

Kunnioita paikallisväestöä ja henkilökuntaa

Ota huomioon paikallinen kulttuuri sekä paikalliset arvot. On hyvä muistaa, että matkustat jonkun muun arkeen. Käyttäydy aina niin kuin haluaisit turistien käyttäytyvän omassa kotiympäristössäsi. Maan kulttuuriin ja sen sääntöihin kannattaakin tutustua ennen matkalle lähtöä.

Ole valpas ja toimi seksiturismia vastaan. Ihmisruumiilla käytävä kauppa on laajalle levinnyttä miljardibisnestä monissa köyhissä maissa.

Lapsiseksiturismi – ts. seksin ostaminen alle 18-vuotiailta lapsilta – on vakava rikos ja siitä seuraa ankarat rangaistukset. Jos näet epäilyttävää lapsiseksiturismia, toimi. Ilmoita asiasta paikalliselle poliisille, kerro asiasta hotellin vastaanotossa. Älä vieraile baareissa tai alueilla, jossa tiedät prostituutiota tapahtuvan.  

Köyhissä maissa vieraillessasi älä anna makeisia niitä kerjääville lapsille. Hammashuolto on useissa köyhissä maissa, kuten Nepalissa ja Intiassa lapsenkengissä Suomeen verrattuna.

Matkan jälkeen – kerro muille miten teit matkastasi vastuullisen, toimi esimerkkinä

Kun tulet kotiin vastuulliselta matkaltasi, kerro muille mitä teit matkustaaksesi vastuullisesti Toivottavasti se innostaa monia tekemään samoin.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä on hyvä muistaa, että parhaista aikeista huolimatta kukaan tai mikään ei ole 100 % kestävää ja vastuullista. Parhaatkin tekevät virheitä. Kestävyys ja vastuullisuus on monimutkainen yhtälö, josta oppii joka matkalla jotain uutta.  

Ole siis valpas, nöyrä ja utelias. Esitä kysymyksiä ja keskustele tapaamiesi ihmisten kanssa – ja opi heiltä.

Yhdessä matkustamme kohti parempaa maailmaa!