Helin Matkojen Marikan mielestä Skotlanti on kohde ylitse muiden

Olen saanut tilaisuuden käydä Skotlannissa kaksi kertaa, ja jo ensimmäisellä kerralla jäi pieni pala Skotlantia sydämeen.

Ensimmäinen viikon reissu toteutettiin vuonna 2019 round trip- tyylillä, jolloin matkaa taitettiin vuokra-autolla huikeat 1200 kilometriä. Älä turhaan ujostele vasemmanpuolista liikennettä, siihen tottuu yllättävän nopeasti ja paikalliset ovat liikenteessä ystävällismielisiä. Reissu oli huikea, sympaattinen Edinburgh, autoillen ylämaiden läpi Isle of Skyelle, ja Invernessin ja St. Andrewsin kautta takaisin Edinburghiin. Jos reittisi kulkee Loch Lomondin kansallispuiston läpi, poikkea ihmeessä kauniissa Lussin pikkukylässä, se on varsinainen helmi. Suosittelen myös lämpimästi Jacobite– höyryjunamatkaa Fort Williamsista Mallaigiin, tässä jos missä pääsee Agatha Christien vanhanajan tunnelmaan – etenkin, jos lippusi on ensimmäisessä luokassa.

Toinen tilaisuus palata Skotlantiin koitti lokakuussa 2022, jolloin olin matkalla pienen ryhmän kanssa. Matka alkoi Aberdeenista, jatkuen Invernessiin ja ylämaiden kautta Edinburghiin. Ja mikä mukava tapa reissata onkaan ryhmämatka! Liikkuminen bussilla paikasta toiseen on vaivatonta ja loistava oppaamme Joe antoi täysin uuden näkökulman koko Skotlantilaiseen yhteiskuntaan lukemattomilla tarinoillaan.

Minun 10 syytäni palata Skotlantiin:

  • Sijainti. Todella monipuolinen kohde ja niin sanotusti nurkan takana
  • Ilmapiiri. Skotlannin taika lumoaa!
  • Ylämaat. Luonto ja maisemat. Ylämaan karvainen karja ja lampaat, lukemattomat lampaat!
  • Ihmiset. Väittäisin että suomalaisten ja skottien sielunmaisemassa on jotain samaa
  • Historia. Skotlannissa on yli 3000 linnaa ja niitä ei voi olla huomaamatta.
  • Edinburgh. Sympaattinen, kaunis ja helposti haltuun otettava kaupunki.
  • Viski. Voiko Skotlantia mainita ilman yhteyttä viskiin? Oma suositukseni on Taliskerin viskitislaamo Isle of Skyella. Jos haluat oikein revitellä, tutustu maistiaisten merkeissä myös giniin, makuja ja merkkejä löytyy runsaasti.
  • Golf. Erityisesti St. Andrews – Maailman vanhin ja ikonisin golf kenttä, jossa golfia on pelattu yli 600 vuotta
  • Pub- kulttuuri. Poikkea paikallisten olohuoneeseen, uskomattoman hyvät trubaduurit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus
  • Isle of Skye. Maisemia ei turhaan kutsuta eeppisiksi. Täällä ihminen saattaa tosissaan pohtia ammatinvaihtoa lammaspaimeneksi

Jos jo edesmennyt kuningatar Elisabeth valitsi Skotlannin jokakesäiseksi lomanviettopaikaksi vuosikymmenten ajaksi, miksi et sinäkin antaisi Skotlannille mahdollisuutta?

Tutustu huikeaan Skotlannin saarihyppelyyn ja inspiroidu!

/ Marika